vineri, 16 ianuarie 2009

I3 - Gandire pe credit

Rewind pana la faza de ieri seara, cu Radu Soviani aratand spre o plansa pe care a mazgalit ceva inainte sa intre in direct, vorbind repede ca si prost ca o combinatie de Vanghelie cu Jim Cramer de la Mad money despre noile norme pentru credite ipotecare. Apropo, Radu Soviani vorbeste din ce in ce mai repede. Daca la Intact le-au micsorat salariile cu 20%, pe R.S. l-au pus patronii sa vorbeasca mai repede ca sa incapa mai multa publicitate pe post.

Ca sa priceapa si Andreea Cretzulescu si invitatii ei tâmpi, ne da un exemplu cu un credit de 100 000 de euro: ce implica el, din aproape in aproape. (De ce 100 de mii de euro? Asta vrea sa fie probabil un credit mediu, pentru o locuinta medie, pentru un roman mediu.)

Pasul 1) (nespecificat de Soviani, dar sa ne oprim putin aici) Locuinta aia ar costa cel putin 125 000 de euro cu tot cu avans.
Aici algoritmul ar trebui sa zica STOP, iar Soviani sa-si stearga nervos insemnarile de pe plansa, sa-si arunce microfonul si sa iasa din studio. Nicio locuinta din Romania nu merita atat. Nu pentru ca-i criza, nu pentru ca scad preturile, ci pur si simplu: nu exista 125 000 de euro ascunsi pe undeva prin ele. Iesiti si pe hol, uitati-va la fetzele vecinilor, plimbati-va putin prin imprejurimi, treceti neaparat pe la intersectiile amenajate de Piedone, cunoasteti-va patria. Uitati-va lung si la niste muncitori din constructii. Faceti-le poze. Inca o data: 125000 de euro?

Pasul 2) Vrem un credit de 100 000 de euro de la o banca.
Corect ar fi: STOP. Calm, respirati, uitati-va pe ce lume traim. 100000 sunt bani. Am prins zilele astea din intamplare o secventa din Dallas: JR o mituia pe una cu 5000$ ca sa nu stiu ce. Iar JR e unul din cei mai bogati oameni din toate serialele si oamenii pe care-i mituieste stiu asta. (Dolarul nu mai e ce era odata, dar e vorba de JR aici!)

Pasul 3) Pe 30 de ani, rata la creditul asta luat azi ar fi de vreo 1000 de euro pe luna. In 2007 era de vreo 600 si ceva.
STOP, oameni buni. Salariul mediu in Romania e vreo 300-350 de euro. Ca sa dormiti bine noaptea, ratele n-ar trebui sa depaseasca in ruptul capului un sfert din venituri. Mai putin, mult mai putin, ok.

Pasul 4) Aici intervine Andreea Cretzulescu: "pe oameni nu-i intereseaza pretul/rata/dobanda, ce ne doare pe noi e ce salariu trebuie sa ai ca sa obtii acest credit."
Foarte rau ca nu-i intereseaza, nasparlio. (De altfel ti s-a spus ca gradul de indatorare permis e de 65%, puteai calcula si singura ce salariu iti trebuie, dar esti proasta ca aia care-i lua interviu lui Adrian Despot). Se observa preocuparea de a te "califica" pentru un credit (expresie cretina din vocabularul lu' alde Ghetzea) inainte de toate; grija si masura costurilor sunt lasate naiba stie cui, poate urmasilor. A te "califica", de parca ar fi o binecuvantare si o promovare.
Tot din interventia ei se mai intelege si faptul ca pretul din exemplu e normal, mediu, si creditul ala urias ar fi normal si de dorit, numai de l-ai obtine.

Ca sa se justifice tagul "Idei" pentru postul asta - ideea, in rezumat, ar fi asta: evitati-i pe Radu Soviani si pe Andreea Cretzulescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu