marți, 20 ianuarie 2009

Stiri economice

Se da: o schimbare a pretului produsului X de la 1 la 1,5 lei. Sau o lege care spune ca impozitul pe Y scade de la 20% la 10%.

Consecinte la televizor:
1) Crainica vine prima. Stirea e imbracata in niste haine de genul asta: "Vesti proaste pentru cei care vor niste X, deoarece..." sau, mai rau, "de azi VOM* consuma mai putin X, pentru ca...".
(Deosebit de enervant sa aflu ca "VOM consuma", "VOM pleca in vacanta", "VOM voma" etc.)
2) Dupa stire, un specialist de-al televiziunii. Tanar, in costum, in picioare, arata spre un ecran pe care-s tot felul de exemple: daca pana acum 2 X-uri costau 2 lei, de-acum costa 3 lei. Foarte interesanta contributia lui. Un elev de a 4-a poate s-ar descurca cu calculele astea super-folositoare, dar n-ar folosi intruna expresii smechere cum ar fi: "pentru doua X-uri va trebui sa scoateti din buzunar...".
3) Urmeaza uneori asa-zisul analist care repeta banalitatile de la punctul 2 si eventual adauga ca cererea de X ar putea sa scada din cauza ca a crescut pretul (alteori nu, pentru ca de multe ori pretinsul analist e un propagandist si un vanzator de X in toata regula; ca atare, un lup in piele de analist, un ins ale carui ziceri ar trebui tratate cu mare circumspectie; naspa e ala care-l cheama). Analistii se numara pe degetele de la o mana - se repeta foarte des aceeasi oameni pe la toate televiziunile ca sa fie si mai enervanti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu